Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) mesleki standartları yükseltmek amacıyla 2014 yılında Bursa’ya kazandırdığı Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi (MESYEB), kısa süre içerisinde Türkiye’nin en büyük sınav ve belgelendirme kuruluşu olmayı başardı.
Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa, BTSO öncülüğünde yüksek teknolojinin, inovatif ürünlerin, daha katma değerli üretimin ve ihracatın kapısını aralarken, mesleki standartların yükseltilmesi konusunda da örnek olmayı sürdürüyor. Yaklaşık 2 yıl önce BTSO tarafından kente kazandırılan MESYEB, mesleki yeterliliklerin değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi konusunda sunduğu hizmetle kalitesini tescilledi. Türk Akreditasyon Kurumu’nun (TÜRKAK) TS EN ISO 17024 Personel Belgelendirme Standardı’na göre akredite olan, aynı zamanda Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) yetkilendirme denetimlerini başarıyla tamamlayarak yetkilendirilen BTSO MESYEB; 64 meslekte sunduğu sınav ve belgelendirme hizmeti ile alanında Türkiye’nin en büyük kuruluşu oldu. İş dünyasına yerel ve küresel ekonomide rekabet gücü kazandırmak amacıyla kurulan BTSO MESYEB, bugün sadece Bursa’ya ve bölgesine değil, Türkiye’nin birçok iline hizmet veren bir yapıya kavuştu.
“KISA SÜREDE BÜYÜK MESAFE KAT ETTİK”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, başta Bursa ve Güney Marmara olmak üzere tüm Türkiye’ye hizmet sunmak amacıyla hayata geçirdikleri MESYEB’in kısa süre içerisinde Türkiye’nin en büyük yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşu olduğunu söyledi. BTSO MESYEB’in iş dünyasının yerel ve küresel ekonomide rekabet gücünün artırılabilmesi için ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesi ve geliştirilmesine çok daha fazla katkı sağladığını ifade eden Başkan Burkay, “Mesleki yeterlilikleri tarafsız bir şekilde değerlendirerek belgelendiren merkezimiz, meslek standartlarının dünyada olduğu gibi ülkemizde de uygulanmasına öncülük ediyor” dedi.
MESYEB’E YENİ YATIRIM
İbrahim Burkay, belgelendirme programlarını Bursa iş dünyasından gelen talepler doğrultusunda hazırladıklarını ifade etti. Firmaların hiçbir belge ve sınav masrafı ödemeden kendi işletmelerinde belgelendirme işlemini gerçekleştirebildiğini hatırlatan Başkan Burkay, bunun yanında çalışanların da sınavda başarılı olmaları durumunda sınav ve belgelendirme ücretlerini geri aldığını söyledi. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki BUTGEM yerleşkesi yanında MESYEB’in kapasitesini geliştirmek amacıyla gerçekleştirdikleri yeni MESYEB hizmet binası inşaatının eylül ayında tamamlanmasını planladıklarını ifade eden Burkay, “Hem çalışanlarımızı hem de işletmelerimizi MESYEB’den yararlanmaya davet ediyorum” diye konuştu.
“BAŞVURUDA GEÇ KALMAYIN”
BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, başta İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Samsun, Tekirdağ, Balıkesir, Elazığ, Afyon, Eskişehir, Uşak, Antalya ve Manisa olmak üzere Bursa dışındaki illere de meslek standartlarının yükseltilmesi konusunda öncülük ettiklerini söyledi. Karakök, “Firmalarımız, mesleki yeterlilik belgesi ihtiyacı olan çalışanlarının belirlenerek, bir sınav programı belirlenmesi için kuruluşları ile ilgili gerekli mesleki analizleri yaptırmak üzere geç kalmadan MESYEB’e başvurmaları gerekmektedir ” diye konuştu.
DEVLETTEN BÜYÜK KOLAYLIK
Tehlikeli sınıfa giren işlerde mesleki yeterlilik belgesi de artık yasal zorunluluk kazandı. 6645 Sayılı Kanun’a istinaden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkartılan tebliğlerdeki 48 meslekte zorunluluk başladı. Bununla birlikte çalışanlarına Mesleki Yeterlilik Belgesi aldıran ya da Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip bireyleri istihdam eden firmalara sosyal güvenlik primi desteği de sunuluyor.
“
MESLEKİ EĞİTİM ve İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ”
BAŞLATILDI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) arasında imzalanan protokol ile mesleki eğitim ve istihdam seferberliği başlatıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen protokole BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da katıldı.
“EĞİTİMİN NİTELİĞİNİ ARTIRMALIYIZ”
İş dünyasını temsil eden TOBB ile çalışma hayatını tanzim eden ÇSGB, tüm işgücü piyasası hizmetlerinde işbirliğinin startını verdi. TOBB, iş dünyasının tüm eleman ihtiyacını, çalışanların mesleki eğitimini, mesleki yeterlilik belgesi taleplerini ve stajyer ihtiyacını toplayacak. ÇSGB ve İŞKUR da iş dünyasının tüm bu taleplerini işgücü piyasasından temin edecek ve eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak.
Başkan Burkay, protokole ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Türkiye, çalışma veriminde OECD ülkeleri içinde sondan 7. sırada. Bizde bir çalışan bir saatte 30 dolarlık milli gelir üretiyor. OECD ortalaması 45 dolar. Almanya’da 60 dolar. Gelişmiş ekonomilerle aramızdaki temel fark, iyi eğitilmiş ve vasıflı işgücüdür. 6,5 yıllık eğitim ortalaması ile Türkiye, bugüne kadar ekonomisinde önemli başarılar elde etti. Önümüzdeki süreçte ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında konumlandırmak istiyorsak, ortalama eğitim süresi ile birlikte eğitimdeki niteliği yukarıya taşımalıyız. Bu örnek işbirliği ile Türkiye’nin hedeflerine önemli katkılar sunulacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
KAMU İLE ÖZEL SEKTÖR ARASINDAKİ EN BÜYÜK ORTAK ÇALIŞMA
Sorunları birlikte istişare edip, birlikte çözüm yolları aradıklarını anlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Mayıs itibariyle son 12 ayda ülkemiz 795 bin kişiye yeni istihdam sağlamış durumda. Şimdi mesleki eğitim ve istihdam seferberliği başlatıyoruz. Bu zamana kadar sadece bir projede olan iş birliğimizi, işgücü piyasasının tamamını kapsama alacak şekilde genişletiyoruz. Bu, Türkiye’de kamu ile özel sektör arasında gerçekleşen en büyük ortak çalışma girişimidir. Özellikle de en çok ilerleme sağlamamız gereken alanların başında gelen, verimlilik sorununa çözümdür” dedi.
‘’PANZEHİR, İŞ GÜCÜ NİTELİĞİNİ ARTIRMAK’’
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise konuşmasında istihdam seferberliğine ilişkin bilgi verirken, sanayi alanında mesleki eğitim kurslarında günlük 20 lira olarak verilen desteğin yüzde 50 artırılarak 30 liraya yükseltildiğini bildirdi. Soylu, imzalanan protokolle iş gücü piyasasını geliştirme, daha çok insanın evine ekmek götürmesi adına çok önemli bir işbirliği yapıldığını belirtti. İstihdam piyasasının kırılganlığı çok yüksek olan bir yapıya sahip olduğunu, sektörel daralmalardan, krizlerden fazlaca etkilendiğini belirten Soylu, bu kırılganlığın panzehirinin, iş gücünün niteliğini arttırmak ve bunu yaparken de işpiyasasının ihtiyaçlarını dikkate almak olduğunu kaydetti.