Bursa’da başarının adı: MESYEB
08.Aralık.2017
BTSO bünyesinde faaliyet gösteren Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi (MESYEB), Genel Müdürü Ramazan Karakök, insan kaynaklı adımlar atarak başarıyı yakaladıklarını söyledi.
Bursa Hayat Gazetesi yönetici, yazar ve editörleri ile BUTGEM'de bir araya gelen Karakök, 64 ayrı meslekte mesleki yeterlilik sınav ve belgelendirme hizmeti veren MESYEB'in alanında Türkiye'nin en büyük kurumu olduğunu söyledi. BTSO MESYEB Genel Müdürü Karakök, nitelikli eleman yetiştiren bir merkez olduklarını kısa süre büyük mesafeler kat ettiklerini dile getirdi.
16 BİN PERSONEL BELGE ALDI
BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, 64 ayrı meslekte mesleki yeterlilik sınav ve belgelendirme hizmeti veren MESYEB'in alanında Türkiye'nin en büyük kurumu olduğunu söyledi. MESYEB'in asansör alanında en kapasiteli sınav alanlarına sahip olduğunu da dile getiren Karakök, merkezde 100'e yakın eğitmenin görev aldığını vurguladı. Kurulduğu günden bu yana 30'u aşkın şehirde 24 bin çalışanın mesleki yeterliliğini ölçen MESYEB'in yaklaşık 16 bin personelin mesleki yeterlilik belgesi almasını sağladığını kaydeden Karakök, "Bursa Ticaret ve Sanayi Odası liderliğinde faaliyet gösteren merkezimiz, mesleklerin uluslararası standartlara uygun hale gelmesi için önemli bir misyon üstleniyor. MESYEB olarak sadece Bursa'da değil, ülkemizin dört bir yanında uzman öğretmenlerimiz ile mesleki yeterlilik üzerine çalışmalarımızı yürütüyoruz. Mesleki eğitimin çıtasının yükseltilmesi için MESYEB olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız" dedi.
'DOĞRU ADIMLAR ATIYORUZ'
Ramazan Karakök, sunumunda, 2014 yılından beri faaliyetlerini sürdüren MESYEB'in başta Bursa ve Marmara Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin birçok farklı ilinde sınav ve belgelendirme hizmeti sunduğunu söyledi. Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün sağlanması konusunda önemli çalışmalara imza atan MESYEB'in kuruluş aşamasından itibaren istikrarlı bir biçimde gelişip güçlendiğini ifade eden Karakök, "Doğru yapılan hiçbir iş sahibine ihanet etmez. MESYEP olarak 2014 yılında bu projenin temellerini atarken artan iş kazaları ve meslek sahiplerinin istenilen yetkinlik düzeyinde olmaması en önemli gerekçelerimizdi. Tüm detayları göz önünde bulundurarak başladığımız bu projede bugün gelinen nokta gösteriyor ki çok doğru bir iş yapmışız" şeklinde ifadeler kullandı.
'ULUSAL MARKA OLDUK '
MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, mesleki yeterlilik belgelendirme sisteminin nitelikli iş gücüne güç kattığını söyledi. Şu an Türkiye'de 48 meslekte zorunluluğun sürdüğünü ifade eden Karakök, zorunlu meslek sayısının önümüzdeki günlerde 100'ün üzerine çıkmasının beklediklerini vurguladı. Genel Müdür Karakök, Bursa iş dünyasının talepleri doğrultusunda hayata geçirilen BTSO MESYEB'in sadece Bursa'da değil, ulusal ve uluslararası sermaye şirketleri tarafından da yoğun ilgi gördüğünü ifade ederek, "Merkezimiz kısa bir süre içerisinde ulusal bir marka haline geldi. Merkezimizin kurulmasından 2 yıl gibi kısa bir sürede bu noktaya ulaşmasında bizlere yaptıkları katkılar ve liderlik için BTSO Başkanımız Sayın İbrahim Burkay ve değerli yönetim kurulumuza teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
2017 YILINDA HEDEF 30 BİN BELGE
Yeterlilik kriterlerinin bilgi, beceri, kişisel yetkinlik ve meslek etiği olduğunu belirten Ramazan Karakök, belgelendirme hizmetlerinin yanı sıra mesleklerin niteliklerini geliştirmek için de çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. MESYEB olarak üretim devam ederken belgelendirme hizmetleri gerçekleştirdiklerini anlatan Karakök, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından örnek gösterilen bu yöntem ile firmaların üretim bantları çalışmalarına devam ederken belgelendirme hizmetlerimizi gerçekleştiriyoruz. 2500 metrekare alandaki yeni kompleksimizle son iki ayda yaklaşık 5 bin çalışanımızı belgelendirdik. Hedefimiz yılsonuna kadar 30 bin kişiyi belgelendirmek" şeklinde konuştu. Karakök, merkezin gerçekleştirdiği sınavlarda da teoride yüzde 75, uygulamada ise yüzde 82'lilk bir başarı ortalaması olduğunu anlattı.
'ASANSÖR SEKTÖRÜNDE STANDARTLAR YÜKSELECEK'
BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, başta İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Samsun, Tekirdağ, Balıkesir, Elazığ, Afyon, Eskişehir, Uşak, Antalya ve Manisa olmak üzere Bursa dışındaki illere de meslek standartlarının yükseltilmesi konusunda öncülük ettiklerini de söyledi. Asansör sektöründe çalışan personele yönelik eğitim ve sınav programı gerçekleştirdiklerini de ifade eden Karakök, "Firmalarımız, mesleki yeterlilik belgesi ihtiyacı olan çalışanlarının belirlenerek, bir sınav programı belirlenmesi için kuruluşları ile ilgili gerekli mesleki analizleri yaptırmak üzere geç kalmadan MESYEB'e başvurmaları gerekmektedir" diye konuştu.
'ÜCRETLERİ İADE EDİYORUZ'
Genel Müdür Ramazan Karakök, mesleki yeterlilik sınavına giren çalışanların sınavda başarılı olmaları durumunda sınav ve belgelendirme ücretlerinin iade edildiğini de vurguladı. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ndeki BUTGEM yerleşkesi yanında merkezin kapasitesini geliştirmek amacıyla yeni MESYEB hizmet binasının hizmete açıldığını ifade eden Karakök, MESYEB'in bugüne kadar binlerce çalışanın mesleki yeterliliğini ölçtüğünü de vurguladı.
'ÜRETİME GÜÇ KATIYORUZ'
MESYEB'in Türkiye ekonomisinin temeli olan mesleklerin, dünyada normlarına ulaşmasını sağladığını ifade eden Ramazan Karakök, "Hedefimiz, ekonomik büyümeye liderlik eden sektörlerimizin nitelikli insan kaynağına güç katarak, ülkemizin gelecek hedeflerine ulaşmasını sağlamaktır" diye konuştu.